...

http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/anna-forlorade-benet--nu-satsar-hon-mot-rio/
Det här är Anna. Anna är en
barndomskamrat. Tyvärr råkade hon ut för en otäck olycka med sin häst Dicken när hon var barn. Jag minns,alltför bra. Jag var där. Min mamma och jag kom först till olyckan. Mamma styrde upp tills ambulans och polis kom,och åkte med i ambulansen. jag fick skjuts hem av Göran D i hans ljusblå saab. Det är inget man glömmer kan jag lova. Anna förlorade sin häst och sitt ena ben.  Vi hälsade på på sjukhuset. Minns att det var sjukt jobbigt,för Anna visste inte att Dicken var borta. Vi tittade på bilder minns jag,och det var otroligt jobbigt att jag inget fick säga,att Dicken var i himlen.  Olyckskorparna kraxade att nu fick Anna ge upp på ridning och tävling. Men se det gjorde inte Anna. de köpte en ponny,Rossau,som hon tävlande med framgång. Utan protes. I hoppning. Ibland fick man pisk,ibland inte. Anna är en förebild för oss alla. Att med envishet och viljestyrka ta sig över hinder. Jag önskar henne det största lycka till jag har! Klart att Anna ska till Rio! 

Kastrering av katta

Lämnade in Tova igår för kastrering. Hon blev även chippad å vaccinerad. Mycket bra! Stackarn var bra loj igår när hon kom hem. Fick ju åka m grannen hem 😁Hon jobbar på kliniken. 
Idag är katta lika vild som vanligt...
Fick till horse camen igår också! Jätteskönt! Lite finfix,men sen är det bara att glo :)
Sist men inte minst,så var jag till Laki igår och förevigade när han hade ryttare för första gången! Han var sååå duktig! Lite tveksamma steg i början,men sen var det som att han gick på en vanlig promenad :) 
Han är så himla snäll den hästen. 
Jag ansökte om hingstlicens igår också. Nu är det bara att hoppas på ston! 

Överväger

att erbjuda obedömda ston 500 kr rabatt på betäckningar faktiskt. Förr har det ju alltid rabatterats för bedömda ston. Men nu är det ju 1000 spänn i stoavgift,vilket jag anser är överförmynderi och en riktig käftsmäll till alla hobbyavlare med obedömt sto. Så därför,ska jag nog göra så.  Det är dyrt att ta föl. Det kostar ju från den dagen du släpper sto till hingst. Det kostar medan den bakas och efter den väl är född ökar ju självklart kostnaderna markant. Det är vaccineringar och pass,mat,hovvård. veterinärer och annat. Åsså går sif och gör så här. Nää SKÄMS! Alla tar ju inte föl för att de vill ha en VM häst. En del tar föl för att ha den själv,eller för att sto/hingst har bevarningsvärda egenskaper man tycker gör det mödan värt. Baldur är inte världens bästa hingst. Men han har en fantastisk mentalitet han lämnar vidare. Samt en jäääkla bra pass och fantastisk färg. Det tycker JAG är värt att bevara. Sen bemödar jag mig att verkligen ta hand om
de ston som kommer. Jag tar in och låter dem vila,jag smörjer,borstar och kratsar hovar. Det tar jag inte betalt för alls,mer än att stoägaren får ta med det flugmedel de vill ska användas. 
Nu får vi väl se om det blir några ston i sommar. Men jaaa,jag ska banne mig erbjuda rabatt!

Slut på helg..

 
..men ännu finns frivecka kvar! 
Har fotat lite i helgen,nordsvensken Kohl som fick dra både plog och släde med folk. Roligt!
Gaefa är lite halt. Hon har stått inne ett par dagar å verkar bättre så idag får hon gå ut å lufta sig en stund iallafall. Hästen i luleå kommer på måndag blev det bokat. Greens får den stora äran att lasta å köra henne. Hoppas hon går på större buss,annars vet jag inte vad jag gör... Idag ska jag på lönesamtal minsann så det är allt bäst jag sätter fart om jag ska hinna allt jag tänkt!
 

Tji fick vi....

Gubben är på g hem,utan häst. Den damen skulle icke sa Nicke kliva på..... Nu blir det storbuss och de får baske mig bjuda till,de som säljer. Lite lätt less.
Blev uppmuntrad dock av paket i lådan,fina armband från Marocko! Blev himla glad! Det var m Fatimas hand på som är lyckobringande fick jag veta. Hoppas det tar skruv 😁
Fröken Gaefa är halt åxå. Öm och lite svullen i en framkota. Typiskt 😒
Men men,ska det klatra så ska det.... Tur i oturen att man varit på candy world idag då.....
Läste igår också att SIF nu höjer stoavgiften till 1000kr,fastän de sa bara nyss att den skulle sänkas till 250,vad tusan håller de på med? Känns som om man skulle kunna få lösa hingstlicens billigare då om man bara vill betäcka sina egna ston. Blir nog många stoägare som kommer att låta bli att betäcka nu med en sån stor höjning. i långa loppet kommer det bara bli höjdarna kvar,vilket jag tycker är fel. Bara för att man inte har en högt bedömd häst betyder ju inte att den inte har bra egenskaper. Alla individer behöver ju inte bli tävlingshästar. En del torde kunna få bli trevliga familjehästar tycker jag. Snart finns inga hästar "alla kan rida" kvar då. Kul sif,kul.....
 

Snart i mål

Ett pass kvar innan frivecka! På torsdag sticker gubben till Luleå och hämtar Velina
Först ska vi ha henne på prov i en månad. Men är det som de säger så blir hon kvar. Vi ska flytta den hela väggen i stallet ett hack. Även om Baldur är världens snällaste så kommer det en vår med brunst och allt sånt. Han ska inte behöva bli uppstressad i onödan. Han är värd bättre än så. 
Ska bli spännande detta. Pratat med uppfödaren lite och nu är gubben inne på föl 2018 😀.
Velinas farfar lämnade bara 5 avkommor då han råkade ut för någon infektion/problem kring cem test. 
Han hette Inform och var väldigt stilig tycker jag.
Finns fina namn i hennes stam,men jag får nog allt sätta mig in i detta. Djungel ordentligt....I dag kom åxå min horsecam! Äntligen kan man få övervaka i stallet sladdlöst. Kanske lite dyrt,men jag hoppas på att få fler föl de närmsta åren så jag tror det är ett bra grej. Dessutom kan man sätta upp den hos fåren under lamningen också :) -20 till +60 ska den funka i. Ska bara se till att få upp den åxå då. Första steget blir väl att åka och hämta den på spelbutiken ;) 
Nä nu ska jag gå ut i det vackra vintervädret,-9 och strålande vackert!

Ett stycke söndag

 
Ja man har haft söndag. Skurat krubbor har jag gjort,burit hö till fårskallarna. De ska få nya rundbalar i morrn,sen blev det födelsedagsmiddag hos min mamma som blev 71 igår. Kalkon fick vi,mycket gott! 
Ikväll när jag tog in hästarna kände jag på Freyja's mage och kände minsann tydligt fölungen sparka 😀Himla läcker känsla! 4 månader kvar nu. Läääängtar!
Ska bli skoj att se vad som gömmer sig däri! Hoppas bara allt går bra. Lite nervöst blir det nog...
Annars är det snabba ryck här. Goliat är borta nu och vi har hittat en bruksnordis i luleå. Logistiken blev ju passande då min systerson går på universitetet där och kan åka med hem :) 
Nu ska jag allt gå och sova. Sjukt trött då det var en stökig natt på jobbet. Avbruten sömn liksom..
 

Jorå

friveckan lider mot sitt slut och under den har man skottat ihjäl ryggen. Det har kommit en hel del snö och man slipper ju inte skotta vid dörrar och så. När man skottat fram samma dörr ett tiotal gånger är man ganska less och min rygg är skräp. Hugger i den,så det blir till att låsa opp den nu. Suck...
Annars så har vi beslutat att låta Goliat gå till de gröna ängarna. Han blir för farlig ensam helt enkelt. skittrist att behöva göra så,men jag vill inte utsätta vare sig oss eller nån annan för en olycka. Oddsen att det går bra är så små som vi ser det. Så så får det bli. 
Mina pållars magar växer. Baldurs åxå 😁 Nu är jag inte så bekymrad över honom. När april är här så har han tappat den. Instinkterna kommer igång typ då. Snällast i stan han som går med sina flickor ❤️ 
Nu är det dags att skjutsa barn. Ha det gott!
 

Brrr

I går var det dryga 23 minusgrader. Jag håller mig mitt i kläderna så gott det går. Eldar å eldar gör vi.  Hästarna rör sig inte mer än de behöver och man ger mer hö/halm för saken skull liksom. I dag är det "bara" 18 minus,men det skulle visst bli varmare i takt med snöfallet. Med lite tur blir det bara en -5 så kanske fårvattenkoppen tinar opp ordentligt? 
Hur som helst har de sagt att nu ska det snöa ända till fredag,och så var det prat om några snökanoner? 
Jag eldar vidare jag och tar det som det kommer. Jag funderade på en vända på hööks idag,tänkte prova polarpad på lille gubben. Senaste skoningen blev det inga snöringar för det var så lerigt så nu får han styltor stackarn. Karln är inte van vid klackar...
Man kan ju prova,funkar det inte så har man ju försökt då.
Jag har åxå bokat in kastration för fröken Tova. Smidigt blir det då grannen jobbar hos veterinären så jag skickar katten å betalningen m henne :)
Nu är det väl bäst man trycker ner sig i täckbrallorna och går å börjar på.... 
 

Helg

Japp det är ledig helg!! Men vad skönt va :) Kyligt är det ju dock,-22. Man håller sig mitt i kläderna om man säger.
Vi började tömköra Goliat härom dagen. För att se hir han betet sig när han är ensam. Det gick inte alls bra. Han slog,stack samt gick omkull (!?!)Det ska väl vara busenkelt för en ponny på 19 år att bli tömkörd när han är körd hela livet. Men han stressar upp sig något hemskt för att han är ensam. Den sätts inte i vagn kan jag säga. I övrigt sköter han sig,snäll inne osv. 
Igår kväll var han uppspelt dock,men det berodde nog mer på att den röda knubbiga fick nån form av ryck och hade sig en sejour med blandade småhopp... 
Nu ska man dra på sig michelinutstyrseln och gå med vatten till fåren. Gubben glömde koppla i kabeln till detas vattenkopp så nu är det balja som gäller tills fanskapet har tinat...

Snööö

I dag snöar det ordentligt. På vissa ställen räcker inte stövlarna till! Äntligen! Även om jag tycker det kunde ha blåst liiite mindre. 
Pållarna ser inte ut att vara speciellt missnöjda iallafall :) 
Med goliat,som blev ensam fjording,går det väl sådär. Han är jättelugn i stall å hage. Mindre stillsam med sele på... Vi tömkörde nämligen och det gick inte bra alls. Oddsen att han blir en hygglig enbetshäst är nog inte så bra nä. Vi får se vad som händer där... 
Nu dags att trussa ut i snön å fodra eftermiddag. Det är ju oskottat än eftersom gubben jobbar. Men bara jag kommer ihåg att stoppa värmar'n i traktorn så ska det nog bli ordning på den biten också.
 I morrn är det jobb. Var hemma nyårsdagen och söndagen med vidrig förkylning och hosta. Fick inte sova om man säger. Började redan på annandagen det...Men nu känns det som om det lossnat såpass man orkar jobba,och förhoppningsvis smittar man inte nu heller. 

RSS 2.0