Lite frost!

Är det inte sannerligen trevligt med lite kallt om nätterna! Friskt när man kommer ut på morgonen. i går mockade jag i Baldurs hage. Han tyckte han var vansinnigt hjälpsam tänker jag. 
Matte inte alldeles överens dock. Väldigt upp i om man säger! Solen har lyst på oss i dagarna 2. Man är i chock. Sån chock att man inte kommer sig för att göra så mycket mer än man måste. Kanske i morrn med lite tur ;)
Tänt ljus på gravarna har vi gjort i dag åxå. Vi är mer All helgonafolk än halloweenfolk.... Vackert när det är ljus överallt på kyrkogården. Sen har jag hunnit bevista ponnyhoppning!  Vilka flashbacks man får :) Jag var en aktiv ponnytävlerska när det begav sig. Tävlat på hyfsat hög nivå. Å det var så kul... Då... Nu har jag noll sug på tävling,men det var kul när det begav sig :) Nä nu lite dobidoo innan stall!
 

Jaaaa...

Det regnar nu igen,regn i bibliska mått. Detta rubbar min morgonrutin ordentligt. Jag brukar vilja släppa ut å fixa stallet innan jag åker,men idag regnar det så ini vassen så jag skiter idet. Regn mot rutan samt en mycket irriterande fluga i köket. Kan även vara en mindre jumbojet. hur som haver lyckas jag inte slå ihjäl fanskapet... Jag får lite spader på den... Humöret fick en redig dipp här. Mest för vädret... Ska fodra inne å överlämna resten till sambon. Fast det är gruvsamt..... Han mockar så yvigt han. Går mkt spån... 
Konstantskimmelskäcken min fick nya dojjor igår,lovley. Alltid något sa han som
såg Åmål... Alltså sitter man på arslet å dricker kaffe å spelar candy crush. ska väl galoppera ut å ge de små liven hö åtminstone då.. 
Avslutade en käpphäst igår å påbörjade Astrid's. 
 

Hipp hipp hurra!

 
 
För min älskade unge idag!! 18(!!) år!
 

Höga berg och djupa dalar...

Tänker på min vän vars mamma gick bort på natten till tisdag. En sjukdomsperiod med många komplikationer och många svåra stunder,ledde till att min vän och hennes familj fick ta adjö av sin mamma. Mycket mycket tråkigt och jag tänker på dem varje dag... ❤️
Vila i frid.
 
På den positiva sidan var vi på kalas ock fick god mat å tårta i går,tack Emelie för god mat å trevligt sällskap! 

Här är han

Gårdens nya avelsmatador.... Än har han inte fått nåt namn,även om förslag finns. Jag tyckte Ullrik men ack så nedröstad jag blev....

Fullt ös

I går var det då fullt upp. skjutsat lamm på slakt,finkan full i små bräk. Hem å spola finka med högtryck å sen sätta fart med allt annat. Dagen bara rann förbi. Vår nya avelsbagge anlände igår,tyvärr i mörker så jag ska se om jag kan få en bild på den silverglänsande varelsen under dagen. Lessnade till på regnet nu på morgonkulan å lät hästarna inmundiga frukost inne. Lika så bra :/ Är sjukt less på regn.....
Inget blir kul i regn liksom....
Sonen propagerande hade ingen verkan tyvärr. Baggen gick till slakt. Är inget att spara då han har bra slaktvikt och efter en mindre avelsvärd tacka. Sånt går i arv,lamningsproblem osv.
I dag blir lika fullt upp. Först skjutsa barnet till skolan å sen sätta fart. Jo men det går väl trots regn å tråkväder. Skulle varit himla bra om man haft ett par gummistövlar som var hela åxå kanske.... 
Man skulle haft tid å göra som Ture....

Dagens propagerande

 
För att spara ett flasklamm..

Provsvar!

Äntligen kom det efterlängtade provsvaret i brevlådan! SLU meddelade att,som jag misstänkte,är Baldur konstantskimmelskäck. Han har fenotyp To/N vilket då innebär att han är tobianoskäck,men inte alltid lämnar skäckavkommor. Han är den enda bruna konstantskimmelskäckhingsten (jäkla långt ord) verksam i svensk avel. Skönt att ha svart på vitt vad man misstänkt länge.
 

Syltrygg!!

Jag blir galen på ryggen... Den är inne i en trotsperiod tror jag. Vill inte som jag vill. Irriterande.... Allt lungt på går'n. Lungnet före stormen. Lammen ska på slakt på måndag... Innan dess ska en del ordnas med om man säger. Baggar ska plockas in åxå. Dä ä mycket nu..... Vädret bjuder inte på regn i dag,ÄN så länge. Det är väl bara en tidsfråga. Smeggigt i hagar å kallt å rått. Nä fy. Nu ska jag svida om å gå ut! Har längtat hem sen igår. Även gamla damer kan ha hemlängtan. Så det så.

Välkommen

Till Hotell Kölden..... Behöver man säga mer? Ännu ingen sol i sikte. På onsdag hotar de med snöblandat. Enligt experterna (vilka de nu är?) ska vi tydligen få en arktisk vinter med massor av snö. Januari ska bli rekordkall.... Hoppas då ingen tacka är tjuvbetäckt i år. Isf måste lammen få bo i köket,visst? 
Nu har vi hjälpt fröken H lasta av ett gäng höbalar. Dagens goda gärning :) Jag passade på att mysa med Frans,mitt hjärtegryn :)
 

Nu och då...

Nåt jag ofta funderat på,kring islandshästar,är: Avel,inridning,hållbarhet.
Förr,för X antal år sedan,skulle man inte rida in islandshästar förrän vid ca 5 års ålder. Detta för de skulle hålla då de växer sakta. Islandshästen då var inte den vi har i dag på samma sätt som jag ser det.Då var den kortare och mer robust. Lite ett ben i varje hörn typ.En raggig ponny med mullestuk i alla färger.
I dag avlas det på långlinjerade smäckra hästar,vi får en vekare och längre häst ,men vi börjar rida in vid 3 års ålder ofta. Vad har hänt egentligen?
Tycker det ökat väldigt på antalet triangelmärkta islandshästar när man läser annonser åxå,förr fanns det knappt några triangelmärkta isisar.  Så varför är det så bråttom? Rasen växer väl inget snabbare nuförtiden? Eller?
Att börja från marken när de är 3 är ju en sak,men att belasta med ryttare en annan.
Dessutom tänker jag,att om hästarna blir mer långlinjerade och får vekare kotor,rygg osv,kan den ju inte vara viktbärande på samma sätt? Kanske ska vi tänka oss en viktgräns? Om man jämför ardenner och shire,tex.Tror man ju att shiren är mer viktbärande än ardennern,för den är ju större.Men jag tycker det är tvärtom. Ardennern är mer kompakt,kortare rygg så den borde orka mer.
Jag blir inte klok på´t.
Dessutom hörde jag av en hästnisse som är utbildad kotknackare (som vi säger i norrland) att han ser ofta problem med att hästen rids för tidigt och att man ökar tempot för fort. Han tyckte att alla unghästar ska skrittas i ca 1 år,lite trav kan man ev blanda in. De ska i lugn och ro få hitta sin balans. Han ser många sneda skapelser i ung ålder tydligen.
Vad har ni för tankar och erfarenheter?
 
Tror vi glömt av att avla på familjehästar lite,många avelsdjur har fina meriter på tävling osv,men inte vill väl alla ha såna hästar? Finns säkert lika många åsikter som det finns människor,men min åsikt är att inte ha för bråttom med de unga pållarna. Och att kanske ska vi avla fram lite fler material som inte är tävlingsinriktat,en mer back to basic häst?
 
 

Regn å surväder

Tvåan klar... Påbörjat en römärr nu ;)
 
 
Ja det är väl inte konstigt om folk går å blir deprimerade denna årstid. Speciellt som vi inte sett solen på flera dagar! Typ en vecka... Själv blir jag allmänt less bara på blötan. Inget blir ju kul... Leriga hästben å fuktiga gummistövlar å kläder. Nä för min del fick det gärna bli kallt å vinter. Spanat på täcke till lillan till å med. Amigo föltäcke. Ska mäta lilldraken idag å se vad som finns.... Brukar inte använda täcken "i onödan" men i denna blöta så kan det vara ide. Samt att när jag trycker på "beställ" kommer säkert solen igen. Brukar ju vara så... Annars så. Kom hem
från jobbet nu å varenda taklampa lyste i kåken. Junior har ju åkt på jakt å fixat iväg sig helt själv. Sambon åker ju 5 så det blev så illa tvunget. Man brukar se på skorna hurvida nån är hemma eller ej. Nu är juniors stövlar borta,så så även han då. Tror jag. Har i ärlighetens namn inte kollat sängen. Jag märker vad tanken.
Nu:Kaffe för att värma opp min frusna kropp,sen stallsysslor å övriga göromål...
 

Skryt!

Min lilla Aldinros var sååååå duktig med hovis igår! Lyfte snällt å stod stilla nästan hela tiden! Freyja var åxå duktig å har nu 4 skor. Ganska ful i tassarna var hon innan,så det blev en jäkla skillnad! 
I dag är det dock surväder å kallt,så jag tänker göra det jag måste å inte så mkt mer tror jag... Fryser faktiskt lite...

Hoppsan

Blev det en sadelgjord.....

Leeeeediiiiig

 
Åh det är skönt å va ledig.... Att man kliver upp tidigt då gör som inget. Man kan ju sitta å slöa m kaffekoppen en stund längre å så. 
I går var det föräldramöte på juniors skola,sen hem å göra stall. I dag kommer stora barnet hem ❤️ Längtat efter henne lite får jag säga. Hon fyller snart 18.... Hua vad tiden går.
Igår var det allmänt pyssel. Mockat hage osv. Försökt få tag i hovis men se han har semester. Åter på måndag,då han ska hit. Så det blir som en surprise....

Snart frivecka!

Aldinros har svårt att posera....
Ture är bättre :)
Ja igår var det fullt upp. Jag fixade m hästar å hjälpte fröken Y,som är nyopererad i handen. Handlat å haft besök av Astrid (hennes mamma åxå såklart)
I morrn bitti kliver jag av å får frivecka! Lovley!

RSS 2.0