05.00

Klockan klämtar arla denna morgon. 5 närmare bestämt. Men nu har jag hunnit släppt ut,matat lamm,mockat å fyllt pannan med ved. 
Har inte lyckats få nå kiss av römärren än. Hink i boxen kanske? Blir nästa test... 
I dag ska man ju jobba. Hästmatare är inhyrda,en på förmiddan å en på eftermiddan. Det är tur man har snälla vänner! 
Annars är jag trött,jättetrött... Fast jag tog mig opp ur sängen så det får man se som ett dagsverke i sig självt kanske...
Lammen har börjat få pellets nu. Märks att de äter för så himla sugen på välling är de inte jämt nu.. Bra!!

Nöden är uppfinningarnas moder..

Jag har ju länge och väl haft ont i rygg och höft. Tanken slog mig att det kanske är sängen? Den är ju modell fast,så vissa dagar känns det som en bräda. Så igår när jag bäddade rent,tog jag madrassen ut tältsängen och lade på min sida. Det ser helt sjukt ut,men jag tycker jag somnade lättare igår och känner mig inte lika stel å hemskt idag. Så madrassen blir kvar ett tag till. Tar väl ett tag för att se om det hjälper kroppen. 
I morrn är det jobb igen. Hela friveckan har galopperat förbi. Vad fasen tar den vägen? 
Jag ska iallafall se om jag kan lura ur lite pink i dag då. Har inga höga förväntningar nej... Mer än att jag hinner nog läsa ut boken :)

Första sittningen...

 
Mjaa,vad säger man... Satt i TVÅ timmar med Gaefa i boxen,jag å en bok samt mina händigt tillverkade pinnhink. Ända tills klockan klämtade för mat satt jag. Gaefa var vansinnigt intresserad av min bok,och mina skor... Tror hon tyckte jag var mycket knäpp. Till sist var jag som tvungen att utfodra övriga djur. Jag gick således å packade hö. När jag återkom till fröken Gaefa,ca 2 minuter senare,hade hon -såklart- kissat. Fasen. Provar väl om i morrn. Vore ju bra om man fick en skvätt i hinken. 0,15 ml krävs för testet så nån droppe må man kunna få väl?

Uscha vad det tinar...

Å blir geggigt. Blääää. Mitt enda hopp är att det torkar opp fort eftersom det är så lite snö.
I dag tycker jag att jag knappt hunnit nåt. Knappt ett dugg. Tillverkat ett uppsamlare till det stundande urinprovet har jag iallafall...
Man kommer långt med silvertejp om man säger... Somliga av mina kamrater tyckte den såg rolig ut. Kan inte begripa det... ;) Men vi får se om det funkar... 
Fröken Y har mätt lilla Laki. Eller lilla å lilla. Han mäter 1,40 sin ringa ålder till trots. Vart ska det sluta.... 
Nu skall jag läsa läxa med junior. NO. Jippi...
 

+7,i februari...

Åhhh denna vinter är sämst! Nu äre 7 grader varmt å blankis överallt. Helt värdelöst!! Ja blir så less. Blåser som fasen åxå.  Karln min är dålig igen. jag ska nog åka på apoteket åt honom idag tror jag bestämt. Så det blir nån ordning... Annars vete 17 hur han ska kunna jobba på onsdag. Han måste ha fått i sig nåt för ingen annan blir dålig. Märkligt att det ska hålla i sig så länge bara.
I morrn kommer nog urinprovet. Sen får vi se då hur det går... Vill ju kolla innan jag ens funderar på att rodda ihop mina tre. Nu när sokki flyttar till helgen vill jag ha upp fjordarna i andra vinterhagen så då vore det kalas om man visste säkert att hon är dräktig eller ej då. Annars blire jobbigt. Är hon inte det vete fasen vad jag gör.... Då ger jag opp tror jag...
Hittade en död huggorm i höbalen. Den var hel å fin,men jaa lite skrumpen kan man säga...

Men äre nå vackert väder eller?

 
I går sken solen och snön gnistrade! Lagom skare var det åxå så vi tog och skotrade till Skatan en sväng På eftermiddagen. Tror mitt barn blivit lite åkrädd efter vurpan i fjol dock... Hon gasar inte mycket nuför tiden...
Baldur den räkan har tappat en baksko. typiskt...
I går var jag åxå ridfröken. Det är svårare än man tror det. Barnet är lite rädd,hästen är lite envis å vill göra som hon vill... Men med lite lydnadsövningar och öva på att våga trava ska det väl gå hoppas jag? Framför allt ska väl flickebarnet lära sig att lyssna på sin mamma som inte är tappad bakom en vagn när det kommer till ridning. Men det var just där det var problem ;) 
I dag hägrar OS finalen i hockey! 13.00!!! 

Men va fasen

 
På måndag ska mitt barn ut å lufsa haha...
Blev inget hämta spån idag. Blir i morrn. För att vara klen å hängig är karln förvånansvärt engagerad i allt os på tvn får man säga... 
Var iallafall å hämtade stallpellets ett par påsar. Nödlösning tills i morrn. Jag kommer inte överens med stallpellets. Hemskans ledsen. Jag tycker det är dyrt åxå om man jämför med spån. 45 kr påsen,visst,men det är ju inte ens en halv spånbal i påsen ju. Blir ju ingenting. Vanligtvis spånar jag en halva i varje box,vilket ju brukar räcka.OM inte karln mockat. Då kan det gå en hel. Jag har mycket spån till mina hästar,tjockt å gött ska det vara. Men det blir ju så ofluffigt med stallpellets. Åsså att man ska vattna å greja. Men nää,jag tycker det är krångligt å odrygt å jag vet inte allt. Fortsätter med spån jag. Nu ska jag gå å ge kusarna en hö tuss. Iallafall snöar det här idag :D KALLSNÖ!!!! Inte blasksnö... 

När män blir sjuka...

DÅ kan de bara ligga på soffan å väsa.. Ja herre min skapare. Jag tror de ljuger.. Eller möjligen känner efter för mkt. Ja det tror jag. 
Hur som helst. Friveckan har kommit! Jajamen! Härligt värre. Nu ska man beta av lite måsten. Skulle behöva åka å hämta spån,men det ser ut som om man får dåligt m assistans på den fronten... Ja vi får se. Nu ska jag inta kaffe först å främst! 

Det segar på..

 
Dagen alltså. Vädret är trist idag å jag är trist åxå... Oh well. Hittade wee foal 120 på avelssto.se. Japp,jag ska testa å kolla så damen ff kan räknas till de gravidas skara.Annars blir jag sur å less kan jag lova.
Hittade åxå en annan kul grej. Nästan ett måste,en stretch hose. Google it... Fantastiskt smart!! 
Nu ska jag beta av de sista 15 timmarna. Gokväll.....

Sista passet för denna sväng.

Innan jag åker ska jag koka varm choklad på sonens begäran. Hans pappa får inte tydligen... Så det kan gå ;) Nina tyckte visst jag nyss hade frivecka,å jaa det hade jag ju åxå. Jobbar varannan vecka jag,å då jobbar jag varannat dygn. Långa pass blir det,men det är det värt! Jag börjar antingen på en fredag och jobbar då fredag,söndag,tisdag å torsdag. Eller så börjar jag på en lördag å jobbar lördag,måndag å onsdag. Sen är det ledigt i 8 dagar. Mycket bra schema när man jobbar som bonde hemma åxå :) Fysiskt är jobbet hemma tyngre än på jobbet. Där är det psykiskt jobbigare. Men jag trivs med att jobba så här! Hur skulle jag annars hinna ;)
Igår kardade jag av en halv ponny av fröken Gaefa. Jädrans vad hon släpper...Smorde hennes hovar med elastahoof åxå. Grynet mitt <3. HOPPAS hon ff är dräktig. Magen ser annorlunda ut ja,men stor är den inte...Känns stum när man trycker på den å Gaefa blir skitsur... Jag ska fråga veterinärn vad det kostar å ta blodprov. Jag vill ju veta att hon ff är dräktig!
Skulle fota igår men glömde helt... Glömde ta av sokki täcket åxå... Hoppas han överlevde...

Foderanalyser

vi har fått tillbaka svaren på analyserna. Hästarnas hö ser ut att vara bra för dem. Fåren behöver mer kräm i sitt. Blir till att investera i gödsel till åkrarna i år. Får se vad arrendegubben säger. Han är av den tjuriga sorten...Svårt det där med analyser... Att läsa av dem å veta vad som är bra å inte... Tur det finns lathundar på nätet :)
Nu har jag kommit hem från dygn 2 av 3. Bara i morrn kvar nu innan ny frivecka,lovley!

Men det är då en värdelös vinter..

Hittills är det bara varmgrader,blask och is. Skittråkigt :( Igår var det lite snöstorm så,landade en dm blask. Man skulle haft sjöstövlar. Jag är nu äntligen hemma från jobbet igen,ska väl fika lite innan jag orkar dra igång nå jobb. I morrn kommer veterinären å vaccinerar Zigge och sen kommer hon tebax i mars å tar resten. 
annars får jag säga att svenskarna leverat duktigt på skidsidan! Fantastiskt vad duktiga de är!! Heja heja!!

It's about that time...

Ja så var friveckan slut! Ska strax åka på jobbet,tar med mig förkylningen samt mediciner mot densamme. Känns sådääääär. Eftersom gubben jobbat hela veckan så har man ju knappt sett till honom heller,men vi ses ju i morrn då..
I går var jag trött. kändes som om jag skulle kunnat somna där jag satt. Lade mig en stund på soffan å kollade sverigematchen. Men somna till gick inte alls. Blev senare än jag tänkte igår,plus att karln man har är sjukt värdelös på att smyga när han ska lägga sig. Hög röst å klamp i trappen. Hade svårt å somna om... Men jag kom ju opp iallafall ;)
Nä bästå packa ihop för 24 timmar på jobbet då. Lämnat utsläpp å allt till gubben för nåt ska ju han ha å göra åxå,och jag orkade bara inte.... Fick mig ett par nya tjocksockar av mamsen igår :D
Mycket sköna!!

Men äre nå oväder eller...

Å vad OTIPPAT att hästarna var ovanligt uppskruvade... det snöar ju å blåser duktigt. Sokki reste sig rakt jävla opp som en cirkuskuse,Goliat utövade nån form av småhopp och Zigge försökte tjuvrusa,men traktorn stod ivägen som tur va...
Ja jäklar vad äventyrligt. Kalas när man ff är förkyld åxå. Men jaja.... Det gick ju,även om jag trodde cirkushästen skulle landa med framvagen över grinden å rusa åstad,Goliat tappar man tänkte jag å Ziggepojken åker man välan bakefter på skosulorna. Men de valde att lyssna när jag tog fram stränga stämman... Å trots allt ville ju alla IN. Bra dä iallafall...
Nu är det en timmas paus innan barna ska ha välling,det ska fyllas vatten å hästarn ska få en extra hötuss....

Å jag väntar å väntar...

 
På att True detective,avsnitt 4 ska komma ut på swefilmer... En riktigt bra serie med Woody Harrelson å Matthew Makkånnahi (Som förövrigt är äckligt snygg).
jaa så jag väntar... Tar mig en hutt hostmedicin sålänge..... 

Snö :D

Japp det har snöat några centimeter! Ingen än gladare än jag! Jippi :) Har suttit med min hosta å snoriga näsa och fixat 2 sidor på facebook,en som heter Gästa Fårgård och den andra Baldur vom Waldhof. Kolla å sprid gärna :)
i går kom min vän AC å vi fick för oss att mäta häst. Enligt tumstock å ridspö var Hraffe 135,5,Gaefa 136,5. Vete tusan. De känns mkt större? Mätte faktiskt inhysingen åxå helt olovandes,han var 140 m skor så 138,5 ca då. Medan vi mätte honom inser vi att kusen är
ju högre bak än fram å det visade sig att bak är han 143 med skor. Ganska vanligt med överbyggda hästar så det inverkar väl inte. Men jag har hört att man måste vara nog med vad man har för sadel. Hur som helst vill jag ha en mätpinne... En riktigt.... Ifall nån snäll vill ge mig en present så är det en sån jag vill ha ;) 
Nu är det dags att skjutsa barn till skola samt tanka bilen... Sen ska jag hem å ge små lammen mat :) Ha en härlig dag!

Den där sjukan...

Så lägger vi till hostan i förkylningspaketet. Hostar å hostar. I morse efter jag var klar med utsläp. Var jag banne mig toksvettig,trist... Dessutom är det isigt överallt så man får trippa fram som en isprinsessa. Inte alldeles lätt när man har en fjording som har mer bråttom (och brodd) i grimskaftet... De andra skötte sig,utom möjligen Sokki som trängdes lite. När man är sjuk såhär är det självklart att ens andra hälft arbetar. Hela veckan. Så vila är svårt och ingen vänlig själ baddar bort svetten ur pannan. Nä man får dra bort den själv med arbetshandsken. Jag ska förövrigt bygga! Till mitt bygge behöver jag 2 brädor å en massa rundstav. För det ska bli en sån som på bilden
Fast jag ska inte ha skinn på den,utan täcken å sånt i sadelkammarn! (Hejdlöst saxat från FB)
Annars knallar det! Jag bjuder på en bild på lilla ludda kind åxå
Med detta säger vi god morgon!

Snögloppet..

Ja kusarna har fått gå in. De var ju utan täcke ute å var ganska så blöta. Inte ända in på skinnet,men nu är de på tork. Eftersom de har mat i hagen så fryser de ju inte nämvärt. Jag tycker inte heller det är nån mening att lägga på täcke på en redan blöt häst. Risken att de fryser blir ju större i min mening. när fodret i täcket sugit åt sig blötan så kyler det ju mer än värmer.Bättre å ta in tidigt då..
Betydligt värre är det isåfall att låta hästarna vänta för länge på hö trots bra väder. Å ännu värre är ju det om det är dåligt väder. En kuse kan ju äta sig varm menar jag,men när magsyran tränger opp å svider är det nog inte så kul. Hellre små mål ofta,än större sällan. 
 

Jomen visst serru

 
Här haver vi snuva! Snorig näsa som
utbrister i nysningar. Ofta. Feber och ont i kroppen byttes mot detta. Man tackar. Förövrigt bjuder vädret på skånsk snöstorm. Snöar lite på tvären om man säger. Fast det snöade då inte kl 6 när jag släppte ut,så hästarna är nakna. Ja päls har de såklart,men ingen regnrock. Gaefa står ff inne. Mkt bättre,men blir hon bra av det kan hon få vara lite till liksom. Synd att ha för bråttom.  Igår var vi på kalas. Snornäsa å allt. Fast i mitt försvar skall sägas att detta utbröt ordentligt igårkväll. 
Idag är det MMD! MageMätarDag! Får vi se då. Sist hade den växt ca 1 dm igen. Jag har inget måttband,jag kör med skosnöre från en skridsko. Förvånansvärt vad långa de är! Sen gör jag streck på det så jag vet från gång till annan. Antar att jag får knyta ihop två snören snart om magen fortsätter. Bara att hoppas det är en baby där..... Halva tiden har gått snart. 
Lammarna får bra för övrigt. Äter mindre ur flaska men erbjuds fortfarande morgon å kväll. Blödigt kanske,men man vill ju så gärna att de ska växa å må bra!! 
Insåg i går att i år är det år jag officiellt kliver in i medelåldern,40. Mamsen ville ha en önskelista... Ja jävlar. Det jag kommit på är: ny stationär burk,nytt zoomobjektiv till kameran samt ett extern hårddisk. Å en resa till Island. Dösugen att åka dit,frågan är vem man fick med sig isåfall. Jag vill ju inte åka ensam heller. 
Nää nu är det bäst jag vispar ihop vällingen och går ut till de små luddtussarna.... På återseende!

Säg den lycka som varar...

Tycker Gaefa var ovanligt stel i morse. Hon får nog gå in tidigt idag å vara inne i morrn,så får vi hoppas hon är bättre. Idag ska jag jobba. Har ff ont i halsen,men jag hoppas det går över det åxå... I går vaktade jag valp. Han var nog trött han sen. Somnade med nosen rakt ner i golvet när jag lagade mat. Jobbigt att vara med hela tiden ;) 

Piggare!

 
Idag har jag varit lite piggare! orkat lite mer. Gubben har ju sovit mest hela dan för han jobbade natt. 
Norrlandskusten har i ett par dagar bjudit på plusgrader. Det är väl inte alls vad jag vill ha men man råder ju inte över vädret precis. Halt blir det åxå :(
Lammen äter mindre från flaska och mer från mamman nu. Antar jag,ingen av dem vill ha mer än 100 ml ungefär. Lilla luddkind är ju så himla gullig. Blir svårt att slakta sen. 
Tja,annars är det väl same old liksom.  Nu är det dags för sängen. Ska va med Tumba i morrn jag! 

Men äre en 40 års krämpa eller...

Den där ryggen jag har... Å kondensen i näsan vill inte heller ge med sig. Dessutom har kroppen bestämt sig för att skruva opp temperaturen lite på det inre elementet. Man tackar för omtanken,men vi har så varmt så varmare behöver det som inte bli!
Anyhow. Inhysingen har hittat sig en stallplats å flyttar 1/3. Känns bra.Några fler inhysingar blir det icke tal om. Nä! Nu ska boxen sparas till fölet som förhoppningsvis kommer i sommar. Ja så är det.
Lammen växer å frodas. Den som är sötast är ju den med mest fluff på kinderna. Lite lik gubben i Onedinlinjen kan jag tycka. Fast med 4 ben då. Å lite mindre basröst. 
I kväll äre magemätarkväll. Man får hoppas det inte är min mage inte växt. Inte för att jag tänkt mig att mäta den,men ändå. 
Häromdagen beslutades abrupt att mitt stora barn ska åka till Gran Canaria i slutet av mars. Japp,vilka beslut... hon blev som mäbjuden (fast betalar själv) då bästa kompisens mammas kille (invecklat,jag vet) fyller år. Det var visst 10 st som skulle åka eller någe. Blir kul för henne det! 
Själv får jag sitta här hemma på kammarn å gråta av saknad... Eller nåt. 
Nu är det snart dags för ponnyakuten! Får man ju inte missa ;)

Kondens i näsan...

Äsch å fy vad jag är snorig å dan. Eller som L sa,kondens i näsan haha. Var nu ute å släppte ut å blev banne mig svettig på kuppen. Orkar knappt... Ont i kroppen å ont i huvve. 
Bara att hoppas alvedon och vila hjälper... Jag gör det jag måste å inget mer alltså...
Lammarna mår bra,men jag blev lite förvånad i morse för de var inte så hungriga,åt bara lite var så med
lite tur har tackans mjölk börjat få fart :)
Idag pryder gubben lokalblaskans framsida åxå ;) 
 

RSS 2.0