Tiden är ur led..

Lider av semesterklocka. Jag som alltid (i stort sett iallafall) vaknar senast kl 6 vareviga morgon.Helt plötsligt sover jag till 9!! Och då var jag i säng ganska tidigt igår. Sen tar det skitlång tid att "komma igång". Jag fattar inte... Får se till att vända det rätt så man får nåt gjort!

Har man inte jobb så gör man sig...

Det är dags att skilja tackor från baggar.Lamm alltså. Detta innebär en del logistik. 3 vuxna baggar ska hämtas med transporten en bit bort. Tanter och barn skall fösas ihop och sedan skall det sorteras. Vi har dessutom fler lamm på ett till ställe en bit uppåt vägen. Sen skall tanter och tacklamm fraktas till nytt bete,medan bagglamm och stora baggar får stanna hemma. Lär ta sin tid,speciellt som det är dumma djur vi snackar om..Jättedumma...
Dagen idag har varit,kort och gott,varm. Jag är inte konstruerad för värme över 20 grader C. Håller mig i skuggan,slår upp fönster och försöker hitta svalka i form av glass.
Tagit mig små turer ut med fräscht vatten till de fyrbenta. Viktigt med vatten dagar som denna. Nu ska jag å sonen hitta på npt tror jag. Inreda hans bunker kanske?

Gamla tider..


Sambons farfar med ardennern Lady.

Svärfar längst fram,med ardennern Pojken

Arne och Pojken

Arne och Lady

Här sätter de potatis med Lady.

Kul att se dessa bilder på gårdens hästar och människor.

Ingen väckarklocka :D

Härligt att vakna utan det irriterande ljudet av väckarklockan. Sov länge dessutom.Kollade att baggarna var där de skulle igår kväll,samt en handrabb in hos Hanna å surrade lite. Annars så hände inte särskilt mycket. Gubben jobbar nu natt,4 på raken. Lite trist men så är det. Hoppas mitt stora barn tänkte komma hem nåt åxå,hon gör ju lite som hon vill. Med lite tur kan jag snart hämta hem min svarta odåga,bara tjejerna låter bli att vara brunstiga. Saknar honom väääldigt.Nästa år får han stanna hemma!
Nää,om man skulle göra ngn nytta.Frågan är bara vad?? Det vanliga,självklart men sen då?

Ett stycke sen eftermiddag.

Man är i paltkoma efter middagen. Och ljudnivån på ett par kusiner känns i öronen.
I går hittade jag en gammal vän på FB,Isabelle. Det var mycket roligt! Av hennes familj köpte jag mina 2 första hästar,Vimse och Niten. Skojigt att hitta henne efter så lång tid!
I övrigt intet nytt. Har tänkt ut olika bestraffninsmetoder för dåren i Norge,men jag tror inte man får bestraffa folk på mitt uttänka vis.Nää,det tror jag inte. Men nog skulle man vilja.... I teorin iallafall.
Nu ska jag masa ett stycke mig ut och feja lite.Problemet med fejandet är att det brukar bli längre än man tänkt sig."Jag ska bara" syndromet. Känns väl igen kan jag tro.Vägrar tro jag är ensam! Vatten ska bytas och hästar kollas till,fårskallarna ska ha vatten de också.Fast de skulle ha stryk,vissa av dem. nr 44 tex,som ålade sig ut förut.
Nä,det är lika bra jag sätter fart för annars fastnar man väl...

25/7

I går var det auktion på Per Ola Persson´s gård. Tyvärr hade han hunnit sälja hästarna helgen före,hade varit kul att se dem.Men det fanns så himla mycket grejer i övrigt. Inget som passade vare sig mina eller gubbens hästar dock. Vagnar och slädar var det man kunnat köpa om börsen varit tjockare... Bjöd på en parsläde,men det blev så dyrt... jaktvagnen,den var jättefin och i kanonskick,gick för 25000 bara. Nästan lite lite tyckte jag iallafall. En jättefin rissla fanns som jag gärna hade tagit med hem,men den gick för närmare 5 papp.
Det har varit några dagar med väckarklockan nu,men idag är sista dagen på ett tag. Hästägarna kommer hem ikväll. Körde bröllop i Selånger med A-C å Grejen. Det är ngt vi ska göra om.Var jättekul!
I min hage brunstas det inte om av Fála iallafall,Rindi i hagen brevid är brunstig märker man tydligt iallafall... Barometern gapar en del... Nä,kaffe till mig blir det nu.

Mera gråväder..såklart

Jag har ju semester,så självklart är vädret sådär grått.Men jag är ju ingen soldyrkare alls så mig passar det ganska bra :D Är ju hästvakt hos grannen. Dessa varmblod gillar inte regn så jag hade det jag gjorde igår när de skulle in.Den ena mer koko än den andra. De är ju snälla,absolut,men lite knäpp blir dem ju när det öser ner kan man säga... Igår kväll var det ardennergalopp i hagen.De ser så obeskrivligt roliga ut. Som mega ponnies med huvudet lågt. Går inte att beskriva...I hage 2 är det ff lugnt.Inga tecken på brunst :) Sånt gillar vi i detta läget!!
I dag ska jag inviga transporten och åka med min vän A-C och köra ett bröllop! Ska bli skoj,men jag hoppas verkligen det inte regnar då.Stackars brudpar isåfall!! Å Grejen (hästen heter så) får som första häst kliva på vagnen! Premiäråka,nästan så vi får ta fram skumpan tycker jag.
Nä,jag har mycket att stå i idag,så jag börjar väl på då... Hoppas ni har en trevlig dag!!

22/7

Egentligen skulle jag enligt schema jobbat idag..Men jag har semester!! Trots gråväder så känns det himla skönt faktiskt!! Vi har kört klart allt grus runt runt ladugården,återstår att sätta dit hagen igen med vissa modifikationer.
Är hästvakt hela helgen då grannen en bit bort är axvalla (tror jag). 2 hästar som ska in å ut å matas.
Putsat fönster har jag gjort åxå. Riktigt tråkigt göra,men ett måste.Fast enl sonen kunde man skita i det och öppna fönstret om man så gärna ville titta ut. Så kan man ju också se det.
I går käkade vi på Kina och såg Harry Potter på bio,mysigt faktiskt. Kan tycka Harry Potter har gjort sitt,men man har ju sett de andra med Hugo så då må man ju se den sista också :)
Nu är gubben med vitsaaben på saab... Nåt fel är det.Jag vill ha dragkrok jag med..Eller en ny 9-3 kombi,en sån där 4hjulsdriven vore najs..
Nää,nu ska jag semestra vidare ;) Har ju att göra ändå!!

Konstiga bilder..


Så här ser ett humlebo ut,innan gubben klev sönder det...

Undra vad det ska bli för fjäril??

Så har man provkört..

nya traktorn.Varv på varv på varv med betesputsen. Det är inte roligt alls.Att inte fler bönder somnar vid ratten tycker jag är märkligt.Gubben tycker det är så roligt så,händiga knappar och växelspak som man slipper trycka ner kopplingen,det håller jag med om.Lättare att köra,men inte roligare alls. Men det är då tur han gillar att köra för då kanske jag inte behöver :)
Jag kopplade även på transporten och flyttade den inför gruskörning i morrn. Jag backade till och med! Blev inte alls en särskilt rak parkering,men jag körde inte in  i nåt.Mycket tursamt kanske,men jag måste ju träna lite på´t.
Samlade ihop brädspill runt stallet också.Under en bräda var en fjärilskokong,så den räddade jag undan. Sen skulle jag städa ihop en hög isolering men det blev höga knän därifrån.Ut vällde det humlor i massor. Stora som små. Så det får gubben hjälpa mig med!! Nä nu ska jag ha paus ett tag... Ikväll är det Morden i midsomer,missas icke!

Sol :D

I dag lyser solen äntligen! Bra för återväxten på betena! lammj******a,några av dem iallafall står fortfarande på FEL sida.Jäkla djur.... Jag blir galen.Gubben skrämde in dem med cykeln å ringklockan...
Alla hästar sov inne i natt och får göra så ett par nätter till iallafall.Fála är ju skavd på ädla delar,pga brunstpinket tror min vän C,vilket ju kan stämma. Det tvättas med koksalt.Samarbetet går sådär kan jag säga. Hästen är ju skeptisk,men trägen vinner bara man är cool och snäll.
Igår var jag å köpte ny dvd samt lämnade dottern hos Kim. Barnen hade gått på bio i onepiecarna.Galningar...
Fick kaffe av snälla Lotta. Mycket mysig människa tycker jag.Glad och trevlig!
Nu ska jag knalla ut och plocka spillbrädor. Sen skulle jag ha åkt å köpt ribb,men spännbandet är ff inte återlämnat efter typ 7 veckor så jag vet inte om det blir ngt av... Lånar inte ut mer grejer iallafall.

Fåraherde sökes...Gärna med vallhund.

Dessa får. Det är fortfarande skottpengar på dem!! Några av lammen har räknat ut hur man går ut. Det är inte kul. Trots laborerande med ström och diverse,står fortfarande denna lilla skara på fel sida staketet rätt vad det är. De går ingenstans,bara precis på andra sidan. Börjar tro de promenerar ut bara för att visa att de kan! Så en fåraherde med jycke kanske är melodin?
Etapp två av laborerande sker idag,när sambon sovit sin skönhetssömn efter nattligt arbete...
Annars knallar det..

En lördag.

Hmmm.Vad ska man göra idag då? Vädret är ju inte det bästa. Kanhända blir det en tripp till stan och zoologiska.En ny väderål kanske? Brukar bli dyrt när man ska ut,för alltid hittar man nåt mer.
Hugo och kamrat sover fortfarande,gubben har jobbat natt så han trynar nog också. Först och främst ska vattenbaljor kollas så alla djur har fräscht vatten. Sen får vi se...
Vi var på Gudmundstjärn för ett tag sen,ganska överskattat enl mig,men de hade ju 2 fina "saker"...


I övrigt var det inte mycket att se tyckte jag.Dessutom var det fulväder när vi var där så vi frös allihop...

Regn och rusk...

Min semester börjar med regn... Det är ju inte så kul,men regnet behövs,så man ska inte klaga...
Vi lyckades flytta fårskallarna idag,så nu ska jag förhoppningsvis slippa höra dem när fönstret är öppet.I gårkväll var det skottpengar på dem. Då ville jag skicka varenda en på slakt,helst på en gång... Hästarna mår fint allihop. Så fort det slutar regna ska jag provlasta min fina kille :) Man måste ju kolla hur han tar sig ut i nytt fint åk.

Ja inte ikväll då såklart.
En fredagkväll med regn och bara skit på tv.Dessutom har dvd:n sagt upp sig efter trogen tjänst.Typiskt... Smallville var minst dåligt för stunden,men inget jag är alls intresserad av att se. Eftersom vi har en gammal digitalbox,har vi inte heller Animal planet just nu.Läge att byta ut dem med,ELLER få modulen att fungera kanske? Den som ska vara i tv:n.Ngn som kan med såna?
Oh well.Lutar åt en tidig kväll i bingen,där funkar dvd:n...

Äntligen semester!!

Härligt! FEM veckors semester! Började med att åka till Kristinehamn. En tripp på 98 mil t.o.r. Där hämtade vi en VV Christ Cortez,svart med silvertak.En årsmodell -11. Känns ju himla bra!! Har burit ur vinterdäck och fixat nu. Lite mör i ryggslut och bakdel idag.Det var mycket sittande igår.
Idag ska det fixas hage till gaphalsarna,dvs fåren. De ska få byta bete efter helgen är det tänkt! Det ser de väl fram emot kan jag tro.. Nu ska jag sätta mig å plita ihop en handlingsnota och åka på affär´n. Å hänga tvätt. Sedan så får vi se!!

Oj vad roligt!

Stort grattis till Johanna Berg och Svartur vom Hochwald (Hraffe´s pappa,man vill ju skryta lite..) som ska till VM! Så jäkla duktiga!!
Tänk vad nervös man skulle vara... Vi håller tummar och hovar att det ska gå bra,men det gör det säkert! Ett sånt fint ekipage kan inte göra annat än succé!

I morrn ska jag själv på en tur,till Kristinehamn å hämta min transport!! Happy days! Tänk vilken frihet att kunna blåsa iväg när man vill...Nu skulle man haft dragkrok på röd-saaben åxå bara...Men,det blir en senare fråga. Vi har ju på vit-saaben så... 
Dock ska vi åka en omväg över Uppsala å lämna en klänning till Maud som hon hade lämnat i Skatan ;)

Man har att göra...

Jobb i går,söndagen spenderades med att skotta ur i baggarnas vinterviste. Tungt jobb som känns i axeln idag. MEN det måste göras oavsett. I går var min pappa här och körde lass på lass med grus. Blev riktigt bra faktiskt.Ska plattas till lite,sen så! I dag ska hästar släpas in och ögon göras rent på gunk.Baldur och Gaefa har fått inflammation efter flugorna. Har fixat ögonsalva,Fucithalmic,som ska dit så ska det försvinna. Nu har man dragit igång en tvätt och sedan ska man sätta fart på dagen. Nästa vecka blir det huvudstan ett par dagar kanske. Måste fixa en inneboende som tar hand om ruljansen bara.Annars åks det ingenstans.Så det så. Hoppas vi kan hämta ett stycke hästfinka på hemvägen.Eller på hemvägen.Blir ju en omväg.Men det är det värt! Så det ska övas,med både Hraffe å Pontus. De är de två hästar som har minst vana. Pontus behöver definitivt lära sig,för han är hopplös tydligen.Vi har aldrig behövt lasta honom förut,men det är lika bra att öva..
Näää,nu ska jag sätta fart.Äta frukost. Det är inte utan att jag är lite hungrig...

Matte´s Thorsten

Final countdown..

Nåt liknande iallafall. Sista jobbveckan :)
I dag kommer min pappa med ett antal gruslass som ska vallas upp bakom ladugården. Detta pga ett avlopp som gått sönder för många år sedan så den yttre väggen har spruckit.Tanken är att förhindra att det ska röra sig mer.Så de har det säkert lätt körigt. Själv jobbar jag ju. Händigt att ha en pappa som är åkare ibland :)
Annars snurrar det på. Hästarna gick in igår igen ett tag. Baldur blir som vanligt upprörd att han inte kan se sina tjejer och vilar väl inte så mycket,men men.Han får lära sig...
Det lär väl inte vara så länge till,då ska jag hämta in lilla svarta! Som jag saknar honom... 

Det ryktas...

..att jag ska jobba i morgon. kan det vara möjligt? Svenska spels fel alltihop ;) Som vanligt. Men det är ju bra man har jobb. Iallafall nu,när jag fått i hjärnan att köpa en hästtransport.Denna tänkte jag hyra ut lite för att finasiera.Borde väl gå? Man känner ju en del hästfolk,iallafall några...
I dag var det vet.bes på kliniken.Gick ganska bra förutom ett ömt knä,ganska gallig med andra ord. Vad detta kommer ifrån vet vi inte riktigt. Sen kronisk karledsinflammation.Det får de av mugg har jag lärt mig. (Bondlurkar har ofta mugg) Sedan kommenterade en karl (körandes ett liiitet varmblod) att jag hade en liten,behändig häst! Jajamen,sa jag,det är en falabella. Allvarligt trodde jag karln skulle köra häst och alltihop rakt i diket.
Jaa,i morrn ska jag jobba.Fast först ska jag släppa ut grannhästar. 2 (inte så små) varmblod. De är ganska raska av sig.Utom på att äta kraftfoder.Bästa man åker i tid. 5 eller nåt. Sen ska gubben ta in dem.
Ja just ja,vår veterinär är så trevlig,så både gubben och jag fick lysa in i ögat å kika på näthinnan.Den var fint blågrön.Som ett hav ungefär. Man skulle få göra mer sånt hos veterinärerna. Han förklarar glatt än det ena än det andra,mest invecklade saker. Veterinären är från norge.Kan det vara därför han är så trevlig?
När jag har jobbat klart (typ om ett ljusår känns det som) då har jag SEMESTER! i FEM(!!!!) veckor. DET tycker jag är trevligt,skitkul faktiskt. Dock har jag blivit jäkligt nedröstad.Vi ska till Stockholmot.I flera dagar!!
Jag har iallafall också fått mina skattepengar.Sent omsider. De ska inte shoppas opp i stockholmot. No way José!
Nä,nu ska jag inte sitta här å tråka ut er längre.Nu ska jag gå och titta på fina hästar!

Några stackars bilder..

 Före

 Efter
 Gurka på g :)
 3 små hästar

Dagen H

H som i HÖ. Idag ska det in. Gubben har åkt för att stränga,så vi hinner med oss. Det är lite att göra ;) Gårdagen var lugn.Var till Hanna fram och tillbaka å fick mig en kopp kaffe,snackade med travmannen här breve som jag ska vakta hästar åt. De ska på axvalla på stochampionatet,så hästarna är mitt ansvar den helgen. Men de är snälla,lite på tå ibland bara. Dottern är på Gatufesten. Jag är lite glad jag slipper,inte min grej numer. Man har blivit gammal :) Nää,jag måste väl fika Karl-Alfred gröt eller nåt nudå. Vi har hjälp av Danne å Emelie,åsså Tina. I dag kommer min bil hem :D

Nu har jag sett det värsta

Jag har idag varit på veterinärklinik med en kompis å hennes häst. In kommer ett varmblodssto.Det magraste hemskaste jag någonsin sett,utom då på djurpolisen på animal planet. Man såg hela ryggraden,varje revben. Hovarna var jättefula.Dessutom säger människan att hästen är konstaterat dräktig.Så hemskt ful kan den inte blivit på kort tid,finns inte på kartan... Helt släckt i blicken. Tyckte så enormt synd om kraken. Usch och fy...
Jag hoppas nästan de anmälde..Helst hade jag velat ta hem stackarn under armen,men det går ju inte för sig..Jag hoppas den blir bra och att den får mat.Såg ut som den inte ätit på flera månader.Inte en muskel heller,på vare sig rygg eller bakdel.Höfterna stack rakt ut som på tecknad film. Vidrigt rent ut sagt.

Hraffe

Har hälsat på Hraffe idag.Han var ganska biten tyckte jag,stackarn. Så han åker nog hem så fort brudarna är klara här på gården! Smorde in honom iallafall,ordentligt på bogen och där han var som mest biten.
  
Saknar min fina kille!!!!

Hipp hipp hurra!!!

Stort grattis till min trognaste vän,som fyller år idag!! En vän som du skulle alla vara förunnad att ha! Ställer upp i ur och skur,lyssnar alltid och är bara så snäll så snäll!!! KRAMAR!

Jaaa huuuua

De har friskat på sig nu pojkarna,tack o lov. Så i morrn ska jag jobba igen. Alla småhästar rymde igår. Grannarna ryckte in och hjälpte till,tack o lov! Baldur var galen i hagen och sjöblöt i svett. Så de fick sova inne i natt. Nu är det iallafall tvärlugnt. Baldur har betäckt Fála idag,Gaefa kraftigt avis..Såklart när det är en snygg kille :D Tja,nu ska jag göra kväll. Jobbar ju i morgon...

RSS 2.0